Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Aug 7, 2010

Menantimu Dengan Penuh Rindu
Cuaca redup pagi ini mengundang kesuraman pada bicara seorang teman.

“Kak, akak perasan tak, sekarang ni kalau pergi kat mana-mana shopping compex dah macam dekat benar dengan hariraya. Puasa pun belum lagi, rimas betul saya dibuatnya”, getus hari seorang teman memecah keheningan suasana.

“Ye ke? Tak perasan pulak…mungkin sebab dah lama tak pergi merayau-rayau kot….tak berkesempatan la…”, jawabku jujur.

Lantas ku melihat kalender hari ini, 26 Syakban 1431 H, masih ada tiga hari lagi sebelum menjelangnya Ramadhan yang mulia. Terlalu pantas masa berlalu seakan-akan tidak menyedari setahun telah berlalu. Ya Allah ketemukanlah aku dengan Ramadhan kali ini kerana aku berazam untuk menebus kealpaan di Ramadhan yang lalu. Jadikanlah Ramadhan ini sebagai jalan untuk aku menuju redhaMu.

“ Hai orang-orang yang beriman diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang beriman sebelum kamu agar kamu bertaqwa.” (al-Baqarah, 2: 193)

“Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu ialah orang yang paling bertaqwa.” (al-Hujurat, 49: 13)

Bukan sebarangan untuk memperolehi gelar taqwa. Terlalu sukar jalan yang perlu diharungi, lebih sulit dari memperoleh gelar PM atau Profesor atau seribu gelaran duniawi lainnya. Kini tawaran itu akan datang lagi bersama tetamu agung ini (Ramadhan) , tetamu Rabb al-Jalil. Ramadhan bagaikan seorang kekasih nan setia yang terpaksa menghilang seketika. Sampai masa dan ketikanya ia datang semula dengan penuh kesetiaan, dengan penuh kasih rindu nan syahdu.

Kehadiran tahunan kekasih agung ini sangat dinantikan oleh para kekasih, ditunggu ketibaannya dengan penuh rindu. Sehari terasa bagai sebulan, tidak sabar-sabarnya rasa untuk menanti tiba saat bahagia itu, untuk dapat diluahkan segala keindahan, keberkatan, dan kelebihan yang ada padanya, untuk dibuat persiapan istimewa, demi kasih dan cinta dapat dipadu, yang datang dengan ribuan keberkatan, rahmat dan maghfirah, yang menanti dan menunggu membalas dengan jiwa lahap, dahaga dan gelora mengharap taqwa.

Ibn Khuzaimah meriwayatkan dalam Sahihnya bahawa Salman al-Farisi r.a berkata: “Rasulullah s.a.w berkhutbah kepada kami pada hari terakhir bulan Sya’ban, Baginda bersabda yang bermaksud:

“Wahai manusia, bulan agung, bulan penuh barakah telah (datang) menaungi kita, bulan yang di dalamnya terdapat satu malam terbaik dari seribu bulan.
Pada bulan (ini) Allah mewajibkan puasa di siangnya, Allah sunnatkan Qiamullail, sesiapa yang bertaqarrub (mendekatkan diri kepada Allah) dengan melakukan satu kebaikan akan diganjari dengan pahala melakukan 70 ibadah fardhu yang dilakukan di bulan-bulan ini.

Ramadhan adalah bulan sabar dan sabar itu balasannya syurga, bulan santunan, bulan ditambah-Nya rezeki orang-orang mukmin, sesiapa yang memberi makan untuk berbuka kepada orang yang berpuasa, ganjarannya adalah keampunan Allah terhadap segala dosa-dosanya, dirinya dibebaskan dari neraka dan dia mendapat pahala sebesar pahala orang yang berbuka itu tanpa dikurangi.”


Apabila menjelang malam pertama Ramadhan, mereka bagai sepasang pengantin baru, tidak mensia-siakan walau sesaat waktu untuk memadu kasih meluah harapan Rabbani dan kesetiaan, terhadap Allah Rabb al-Jalil sehingga mereka layak meraih Jannah al-Firdaus.

Terlalu semarak rasanya suasana keramat itu!!! Yang datang dan yang menanti tidak bertepuk sebelah tangan... yang datang dan yang menanti bagai irama dan lagu, laksana asyik dan ma’syuk, kedua-duanya saling setia dengan janji pertemuan penuh berkah dan rahmah.

Aku menantimu dengan penuh rindu ya Ramadhan….

Aku juga mengharap Syawal akan menjadi sebagai hari kemenanganku. Menang dalam berjuang di sepanjang bulan Ramadhan…..

Ameen Ya Rabb….

No comments:

Post a Comment