Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Aug 20, 2010

Keampunan Allah Itu Dekat

Ramadhan terus meniti hari. Terasa begitu pantas ia berlari. Andai diizin, ingin kudakap Ramadhan seerat mungkin dan takkan ku biar ia berlalu. Syahdu begitu terasa menghayati bulan yang istimewa ini.


Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

“Sesungguhnya telah hadir bulan Ramadhan, bulan berkat, Allah telah mewajibkan ke atas kamu berpuasa, dibukakan pintu-pintu syurga, ditutup rapat pintu neraka dan ditambat para syaitan, Di bulan ini terdapat satu malam yang terbaik dari seribu bulan.Sesiapa yang tidak berusaha mendapatkan kebaikan-kebaikannya sesungguhnya dia rugi.” (Hadis riwayat Ahmad dan An-nisai)


Alangkah ruginya andai peluang keemasan setahun sekali tidak kita pergunakan sebaiknya. Hari-hari Ramadhan yang telah berlalu cuba kurenung kembali. Ternyata azamku untuk menjadikan Ramadhan kali ini lebih baik masih belum tercapai. Apa indicator untuk dijadikan ukuran? Tilawahku adakah meningkat? Tarawikhku adakah penuh penghayatan? Sedekahku semakin bertambah? Amalku yang lain bagaimana?


Ternyata…ungkapan ‘Muga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang lalu’ suatu ungkapan yang indah untuk dilafaz tetapi sukar untuk dilaksanakan, apatah lagi jika iman tidak sentiasa dibaja.


Hari ini ramadhan telah menjejaki hari yang ke sepuluh. Fasa di mana ruang bagi mendapatkan keampunan Allah itu semakin menghampiri. Sebagai insan biasa, sudah pasti tidak terlepas dari meakukan kesalahan dan kealpaan. Muga kita dapat terus bermunajat dan memohon keampunan dari Allah SWT. Dan muga Allah SWT mengurniakan keampunannya kepada kita semua. Yakinlah keampunan Allah itu sangat dekat....


Firman Allah SWT bermaksud:

“Dan bersegeralah kepada keampunan dari Tuhan-mu dan syurga yang bidangnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa.”(Surah ali-Imran: 133)

No comments:

Post a Comment