Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Jun 23, 2010

Jihad Adalah kebanggaan Kita
Termenung seketika pagi ini…merenung hakikat sebuah kehidupan yang semakin mencabar. Bagaimana agaknya sepuluh tahun lagi? Bagaimana agaknya dunia yang akan dilalui oleh generasi anak cucuku? Bagaimana dan bagaimana…? Persoalan demi persoalan yang tiada jawapannya berlegar-legar di ruang mindaku….

Lantas ku capai sebuah buku dan membelek-beleknya….MAJMUK RASAIL…Terpaku seketika dengan salah satu bab bertajuk Jihad Adalah Kebanggaan Kita. Tersenyum lega seusai membaca bab tersebut. Satu kupasan yang sangat menarik tentang konsep jihad tidak sepertimana yang saya fahami sebelum ini.

Sedikit perkongsian tentang kategori jihad sepertimana yang ditulis oleh Hassan al Banna dalam buku ini:

1. Semangat yang kental merindui kegemilangan Islam, semangat yang membara untuk melihat kedaulatan kuasa Islam dan menangis hiba kerana nasib yang menimpa umat Islam, kehinaan yang mereka alami, dukacita meratapi fenomena yang tidak diredhai oleh Allah dan RasulNya.

2. Mengorbankan sebahagian masa, harta dan sebahagian dari keperluan kita untuk kepentingan Islam dan umat Islam.

3. Menyuruh manusia melakukan kebaikan dan melarang dari melakukan kejahatan.

4. Memutuskan hbungan dengan orang-orang yang memusuhi Allah dan RasulNya.

5. Menyerahkan segala jiwa dan harta untuk menjadi tentera Allah.

6. Jika tidak mampu untuk melakukan salah satu perkara di atas, hendaklah kita menyayangi para mujahid dengan sepenuh hati dan berikan nasihat setiap kali menemui mereka.

Lihatlah…. ruang-ruang jihad terbentang luas. Terserah kepada kita untuk merebutnya. Yakinlah dengan janji Allah:

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan)bahawa mereka akan beroleh syurga”. (At taubah:111)

Dan berwaspadalah dengan Sabda Rasulullah SAW bermaksud:

“Orang yang menemui Allah tanpa mempunyai kesan jihad nescaya dia akan menemui Allah dalam keadaan tubuhnya ada kecacatan”. (Riwayat al-Tirmizi dan Ibnu Majah).

No comments:

Post a Comment