Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Feb 24, 2009

KUKUHKAN PERSAUDARAANFirman Allah dalam surah Al-Hujurat ayat 13:

Maksudnya : Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya kami telah menciptakan kalian terdiri daripada lelaki dan perempuan, kemudian kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak agar agar kamu saling kenal mengenali. Sesungguhnya manusia yang paling mulia diantara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling tinggi ketaqwaannya Sesungguhnya Allah maha mengetahui lagi maha mengenali.


Sabda Rasulullah SAW:

Ertinya : Perumpamaan orang Islam dalam ikatan persaudaraan berkasih sayang diibaratkan sekujur tubuh, jika salah satu anggota badannya ditimpa kesakitan, maka seluruh tubuh akan merasainya dan tidak dapat tidur.


Kedua-dua ayat dan hadis di atas jelas membuktikan bahawa rasa kasih sayang di antara sesama manusia merupakan fitrah semula jadi dan realiti yang semestinya diterima oleh setiap insan yang berakal. Wujudnya sifat ini dapat membantu melahirkan masyarakat harmoni yang diliputi suasana saling sayang menyayangi dan hormat menghormati kerana Allah SWT dan seterusnya akan lahirlah suasana kemananan dan kedamaian di atas muka bumi ini.


Islam mendidik umatnya untuk memahami erti kehidupan yang sebenar iaitu tidak melaksanakan sesuatu perkara mengikut kepentingan diri sendiri semata-mata sebaliknya perlu mengambil kira hak-hak dan kepentingan orang lain. Oleh sebab itu, salah satu tanda wujudnya persaudaraan yang luhur ialah ketika mana kita merasa senang dan tenang apabila melihat saudara kita beroleh kebaikkan dan kesenangan bahkan kita akan turut sama membantu mereka mencapai kebaikan dan kesenangan tersebut.


Peristiwa tsunami yang melanda rantau asia benar-benar merupakan satu kejutan dan petunjuk bahawa setiap sesuatu itu pasti berlaku mengikut ketentuan Allah SWT, sekaligus peristiwa itu juga telah menanamkan bibit-bibit persaudaraan yang erat tanpa mengenal sempadan. Dalam menghadapi situasi yang begitu menyayat hati, semua pihak sanggup melupakan persengketaan dan permusuhan antara satu sama lain bahkan saling berganding bahu membangunkan semula kehancuran yang telah berlaku.


Sebenarnya Islam melarang setiap individu melakukan segala bentuk akhlak yang tidak baik terhadap individu yang lain kerana ia akan menyumbang kepada keretakan hubungan sesama Islam dan menyebabkan perpecahan . Antara perlakuan yang mesti dihindari ialah:


1. Hasad dengki:

Iaitu rasa kurang senang terhadap nikmat yang dikecapi oleh orang lain, lalu mengharap-harapkan agar nikmat itu terhapus daripadanya.

Sabda Rasulullah SAW yang maksudnya :

“Janganlah kamu saling benci membenci, dan janganlah kamu saling berdengki-dengkian, dan janganlah kamu saling bermusuh-musuhan. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara.”

(Hadits riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Menaruh perasaan dengki terhadap nikmat dan kesenangan yang dikecapi oleh orang lain sehingga menimbulkan kebencian terhadapnya samalah seperti tidak menyukai dan tidak meredhai ketentuan Allah dalam melebihkan setengah hambaNya ke atas setengah yang lain. Ini boleh melemahkan dan merenggangkan ikatan persaudaraan sesama Islam.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

“Tidak (dibenarkan) hasad dengki melainkan pada dua perkara, (iaitu): Seorang yang dikurniakan oleh Allah harta yang banyak, lalu dia menaburkan harta itu pada perkara-perkara yang benar, dan seorang yang diberikan oleh Allah ilmu, lalu dia mengamalkan ilmu itu serta mengajarkannya (kepada orang lain).”

(Hadits riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


2. Menganiaya dan membiarkan saudara Islamnya dianiaya:

Seseorang muslim itu tidak sepatutnya membiarkan saudaranya disakiti oleh orang lain atau membiarkan sesuatu keadaan yang boleh menyakitinya. Bahkan berkewajipan ke atasnya untuk menolong dan mempertahankannya.

Sabda Rasulullah SAW yang maksudnya:

“Seorang muslim adalah saudara kepada seorang muslim (yang lain). Tidak boleh menganiaya dan membiarkannya dianiaya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)


3. Tidak menegur sapa:

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

“Tidak halal bagi seorang muslim memutuskan saudaranya (tidak menegur sapa) lebih daripada tiga hari; bila keduanya bertemu maka yang seorang ini berpaling dan yang seorang lagi membelakangi. Dan orang yang lebih baik dari keduanya ialah orang yang memulakan dengan ucapan salam. ”

(Hadits riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Sekiranya perselisihan telah berlaku maka hendaklah kita berusaha untuk mengembalikan hubungan yang terputus dengan mengambil tindakan permulaan iaitu memberi salam dan seterusnya memohon maaf di atas kesilapan yang dilakukan. Ini akan menjernihkan semula hubungan yang telah keruh.


Di samping itu Islam juga telah menggariskan beberapa perkara yang sewajarnya dilaksanakan oleh setiap individu muslim dalam usaha untuk mengukuhkan tali persaudaraan yang telah sedia ada. Diantaranya ialah:


1. Bantu membantu dan tolong menolong:

Antara ciri-ciri penting dalam mengukuh tali persaudaraan itu ialah adanya sikap saling bantu membantu atau tolong menolong, kerana apalah ertinya persaudaraan jika kita tidak mahu menolong saudara kita disaat dia memerlukannya Dari sikap tolong menolong inilah akan membuahkan perpaduan dan kekuatan ummah.

Baginda bersabda yang maksudnya :

“Sesungguhnya seorang mukmin bagi seorang mukmin yang lain adalah seperti satu binaan yang sebahagiannya menguatkan sebahagian yang lain” (Hadits riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Al-Qur’an Al-Karim memerintahkan dan mewajibkan tolong menolong, dengan syarat jenis tolong menolong itu hendaklah pada perkara kebajikan dan taqwa. Sebaliknya menegah dan mengharamkan jika sekiranya tolong menolong itu pada perkara maksiat dan permusuhan. Firman Allah Ta‘ala yang maksudnya :

“Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.” (Surah Al-Ma’idah, ayat 2)


2. Memberi salam dan berjabat tangan:

Apabila seorang muslim berjumpa dengan seorang muslim yang lain digalakkan ke atasnya memberi salam kerana ia merupakan kunci yang membawa kepada terjalinnya hubungan persahabatan dan persaudaraan. Dengan menyebarkan salam di kalangan sesama Islam akan menerbitkan kasih sayang di antara satu sama lain. Hal ini jelas sebagaimana tersebut dalam satu riwayat yang maksudnya :

“Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, beliau berkata: “Rasulullah SAW bersabda: “Kamu tidak akan masuk syurga sehinggalah kamu beriman, dan iman kamu tidak akan sempurna sehinggalah kamu sayang menyayangi, dan tidakkah aku tunjukkan kepada kamu akan sesuatu apabila kamu melakukannya kamu akan saling sayang menyayangi? Kamu ucapkanlah salam di antara kamu.”

Rasulullah SAW juga menganjurkan umatnya supaya berjabat tangan apabila berjumpa antara satu sama lain. Diriwayatkan daripada Al-Baraa’ bin ‘Aazib Radhiallahu ‘anhu, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

“Tidak ada dua orang Islam yang bertemu lalu berjabat tangan, melainkan diampuni dosa kedua mereka sebelum keduanya berpisah.” (Hadits riwayat At-Tirmidzi)


3. Menghadiahkan senyuman apabila berjumpa:

Menunjukkan wajah yang manis dan ceria, kemudian dihiasi dengan senyuman ketika setiap kali berjumpa atau bertemu sesama saudara Islam merupakan satu akhlak yang baik yang dapat mengukuhkan tali persaudaraan. Jenis kebaikan akhlak ini nampak kecil tapi memberi kesan yang amat besar dalam jalinan hubungan persaudaraan.

Rasulullah SAW bersabda:

“Jangan sekali-kali engkau meremehkan sesuatu daripada kebaikan walaupun hanya dengan menunjukkan kepada saudaramu wajah yang manis.” (Hadits riwayat Muslim)


4. Mengucapkan tahniah dan mendoakan supaya mendapat keberkatan pada peristiwa-peristiwa kebaikan serta :


5. Mengucapkan takziah dan menziarahinya apabila mereka ditimpa ujian kesusahan dan musibah.


Akhirnya bermunajatlah kepada Allah semoga usaha-usaha yang telah kita lakukan akan dapat menyatukan hati-hati, menjadikan kita saling mencintai karena Allah sebagaimana dalam hadis yang diriwayatkan oleh Tirmidzi, Rasululllah SAW bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat karena Allah dan saling kunjung karena Allah."


Sesungguhnya Allah jua yang berkuasa melembutkan hati-hati seluruh makhluknya sebagaimana FirmanNya yang bermaksud:

"Dan Yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Perkasa, lagi Maha Bijaksana." (Al Anfaal:63)

No comments:

Post a Comment