Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Jan 5, 2010

Bukan Sekadar Meniti di Bibir
Allah swt adalah Tuhan sekelian Alam. Tuhan kepada semua makhluk malah dialah Tuhan yang Mencipta segala suatu. Tuhan yang Maha Esa dan Memelihara makhluknya. Perkara ini turut diyakini oleh para penganut agama samawi.


Hal ini dirakamkan dalam al Quran sepertimana firman Allah swt yang bermaksud:

“Dan sesungguhnya jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: “siapakah yang menurunkan hujan dari langit, lalu dia hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya?” sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Ucapkanlah (Wahai Muhammad): “Alhamdulillah” (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian), bahkan kebanyakan mereka tidak menggunakan akal (untuk memahami tauhid). (Surah al-Ankabut ayat 63).


Ayat ini jelas menunjukkan bahawa orang-orang musyrik turut mengakui bahawa Allah swt adalah Tuhan yang mencipta dan memelihara alam ini dengan segala isinya. Tetapi perbuatan mereka mensyirikkan Allah SWT dengan sesuatu yang lain adalah diharamkan dan sama sekali tidak dapat diterima.


Firman Allah swt yang bermaksud :

“Sesungguhnya telah kafirlah mereka yang berkata: “Bahawasanya Allah ialah salah satu dari yang tiga (triniti)”. padahal tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Tuhan Yang Maha Esa. (Surah al-Maidah ayat 73).


Seorang mukmin bukan sekadar diukur pada sebutan nama Allah yang meniti dibibir, sebaliknya disertai dengan keyakinan yang padu terhadap kekuasaan nama Agung itu seterusnya dizahirkan melalui perbuatan dan amalan yang menjadi bukti janji setia kepada Allah swt.


“Sesungguhnya orang-orang beriman yang apabila disebut nama Allah gementar hatinya,dan apabila dibacakan ayat-ayat Allah kepadanya maka bertambahlah imannya,sedang mereka itu bertawakkal kepada tuhannya.” (al-Anfal.:2)No comments:

Post a Comment