Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Apr 27, 2011

Maafkanlah....

"Janganlah engkau menjauhkan diri dari seseorang yang selama ini engkau puji kebaikannya dan engkau ketahui kehebatannya hanya disebabkan satu keaiban pada dirinya atau dosa kecil yang telah dilakukannya. Ketahuilah bahawa engkau tidak akan menemui seseorang yang bersih dari kesalahan, sekalipun ia seorang yang terkenal memiliki kehebatan. Oleh itu, adalah lebih baik jika engkau mencari-cari aib dirimu sendiri lalu melenyapkannya dari dirimu”.


Ungkapan indah yang kubaca dari buku La Tahzan (Janganlah Bersedih) benar-benar menjadi satu peringatan yang menginsafkan. Memang benar, acapkali begitu mudah kita menjadi penghukum, menghukum kesalahan orang lain berdasarkan sedikit kesilapan yang dilakukan. Sedangkan jarang sekali kita merenung diri tentang kesilapan dan kesalahan yang kerapkali kita lakukan. Benarlah ibarat pepatah melayu, “Gajah di depan mata tidak kelihatan tetapi kuman di seberang nampak jelas sekali”.


Apa yang lebih membimbangkan ialah ada ketikanya kita lebih suka membicarakan keburukan orang lain, bahkan menjadikannya berita sensasi yang dijadikan sebuah karangan panjang lebar. Tanpa disedari kita telah terjebak dengan budaya mengadu domba atau mungkin barangkali menjadi suatu fitnah yang digeruni jika kita tidak berhati-hati.


Seorang teman pernah berpesan lewat sebuah perkongsian:
“Setiap orang tidak hanya mempunyai satu sifat sahaja. Oleh itu, kekurangan yang dimiliki seseorang teman haruslah dimaafkan. Waktu yang engkau lalui bersama temanmu itu tidak perlu dikesalkan dengan apa yang telah berlaku terhadap dirimu. Tidak usahlah pula engkau berburuk sangka bila terjadi sesuatu yang negatif pada dirinya kerana adakalanya di sebalik perubahan tersebut tersimpan sebuah HIKMAH yang mendalam, bahkan barangkali akan menghasilkan sesuatu yang JAUH LEBIH BAIK dari sebelumnya”.


Seorang penyair pula berkata :
“Hubungan persahabatan kita dalam beberapa hari masih tetap setia, tetapi hujan semusim yang bersemi telah berlalu meninggalkan kita. Kebenarannya menyelamatkanmu tetapi engkau melihatnya dalam kesakitan yang hampir merenggutnya. Berlindunglah kepada Allah, maka engkau akan menemukan orang yang engkau marahi dalam ketenangan, bahkan dialah orang yang taat kepada Penciptanya”.


Lantas teringat dimindaku bahawasanya Rasulullah SAW pernah menjamin syurga ke atas seorang sahabat bukan kerana banyaknya amalan tetapi kerana sifatnya yang suka memaafkan kesalahan orang lain sebelum tidur.


Alangkah indahnya andai aku dapat berbuat demikian….bersifat pemaaf dan suka memafkan kesalahan orang lain walaupun adakalanya amat berat untuk dilakukan, apatah lagi dengan amalan yang sekelumit cuma….yang sudah tentu amat jauh lebih sedikit berbanding dengan amalan sahabat Rasulullah SAW.


Allah SWT berfirman:
“Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa, iaitu orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.” (QS. Ali Imran:133-134)

2 comments:

  1. Jazakillah atas perkongsian ini. Tahu, tapi perlu diingatkan selalu kerana sbg manusia kita sering lupa.

    ReplyDelete
  2. ilmu yg bermanfaat utk dijadikan panduan dlm meniti hari2 berhadapan dgn pelbagai kerenah manusia. thanks a lot :)

    ReplyDelete