Melakar kehidupan bukan semudah mencorak lukisan. Namun warna warni lakaran itulah yang akan menceriakan dan mendewasakan. Selamat Melayari Tribulasi Kehidupan....

Bertakhta di Hati

Aug 10, 2009

Dengarlah Suara Hatiku

“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung”. ( Ali Imran 104).

Setelah sembilan bulan Raudhatus Sakinah Johor ditubuhkan, inilah kali pertama kami berpeluang mengadakan pertemuan dengan ibubapa pelatih-pelatih dalam program Ramah Mesra Keluarga RS. Selain ceramah "Sayang Annakku Sayang" oleh Ustaz Rifki, slot perkongsian RS juga turut disisipkan. Beberapa orang ibu bapa telah diberi peluang untuk melahirkan suara hati mereka atau mengemukakan cadangan untuk penambahbaikan pengurusan RS.


“Dia bukan anak kandung saya tetapi anak tiri. Walau bagaimana pun saya tetap menyayanginya seperti anak saya sendiri. Sepuluh tahun saya berusaha memenangi hatinya tapi gagal. Ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku. Setelah dimasukkan ke RS, dia telah banyak berubah. Setiap kali datang melawat saya dapat memeluknya…..saya sangat terharu atas perubahan sikapnya…” ,luahan hati Puan S sambil tersedu-sedu. Agak sukar bagi Puan S mengungkapkan kata-kata, beberapa kali terhenti kerana menahan sebak.”Telah lapan bulan anak saya berada di RS. Selama tempoh itu saya tidak pernah melepaskan peluang menziarahinya setiap kali waktu melawat. Alhamdulillah, saya telah dapat melihat perbezaan sikap anak saya. Berbeza ibarat langit dan bumi jika dibandingkan dulu dan sekarang. Terimakasih kepada RS yang memberi peluang kepada anak saya untuk berubah....”, Encik K bersuara dengan agak perlahan kerana cuba mengawal emosi yang sebak.”Saya telah berpisah dengan isteri saya hampir 11 tahun. Saya telah mendapat hak penjagaan ke atas anak saya. Selama tempoh itu anak saya tidak pernah meluahkan apa-apa masalah kepada saya malah tidak pernah bercerita atau bercakap panjang dengan saya sebagai ayah. Hari ini saya sangat terharu apabila membaca surat yang ditulis oleh anak saya. Dia melahirkan rasa kasih sayangnya kepada saya sebagai ayah....yang sebelum ini tidak pernah saya mendengarnya....Terimakasih kepada pihak RS kerana meminta anak-anak ini menulis surat. Walaupun baru dua bulan di sini (RS), saya melihat perubahan yang sangat baik pada dirinya...Syukur Alhamdulillah...”, luahan Encik J, terpancar kegembiran bercampur kesayuan di wajahnya.


“Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.” (Al-Anfal : 28)


Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.....Terimakasih kepada semua barisan ajk pengurusan dan sukarelawan RS Johor yang telah menjayakan Majlis Ramah Mesra Keluarga RS pada 9 Ogos 2009. Terimakasih juga kepada YDP PM Ainollotfi dan KW Dr Sozana (tak ada gambar sebab jadi camerawoman), yang turut hadir memberikan sokongan.
YDP merasmikan majlis...


Sebahagian dari keluarga yang hadirSukarelawan Ustaz Rifki dengan suntikan Sayang Anakku Sayang
Asyik mendengar celoteh dan pesanan Ustaz Rifki
Terpampang poster Anda Bijak jauhi Zina (ABJZ)...sangat relevan dengan RSLega....sambutan ahli keluarga RS sangat menggalakkan
Noorlia (Kaunselor RS) dan Solehah (Pengurus RS)...What next?? Sama-samalah kita fikirkan....
Muga usaha kita diberkati Allah SWT.

No comments:

Post a Comment